Brussels2903

Alexander Hermann stworzył dla Lufthansy nowe menu dziecięce



Dzięki nowym posiłkom na najmłodszych pasażerów Lufthansy na pokładzie czekają radość i różnorodność.

Mysz z puddingu ryżowego, smocze stopy i kurniczek – to tylko niektóre z pomysłowych dań, które od 1 lipca Lufthansa serwuje swoim najmłodszym pasażerom na trasach międzykontynentalnych oraz podczas długich połączeń z Niemiec do innych europejskich miast. Za przygotowanie przepisów odpowiada słynny dwugwiazdkowy kucharz Alexander Herrmann. Jeszcze w marcu jego propozycje oceniło trzynastoosobowe międzynarodowe jury, w którego skład wchodziły wyłącznie dzieci.

Dzieci w wieku od czterech do dziewięciu lat spróbowały wielu wyjątkowych posiłków przygotowanych przez kucharzy LSG, a następnie wybierały te, które najbardziej przypadły im do gustu. Smocze stopy (kiełbaski drobiowe podawane z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym) oraz mysz z puddingu ryżowego (połączenie kremowego puddingu ryżowego i malin) cieszyły się szczególną popularnością wśród jurorów. Najlepszy szef kuchni stale im towarzyszył, służąc radą i pomocą.

Nauka dzieci już od najmłodszych lat, jak cieszyć się posiłkami jest sprawą bardzo bliską sercu Alexandra Herrmanna. Swoimi licznymi występami w telewizji, otwarciem trzech niezwykłych restauracji w Norymberdze i Wirsbergu oraz szkoły kucharskiej, ten pochodzący z Frankonii szef kuchni stał się inspiracją dla wielu osób, które dzięki niemu zainteresowały się tematyką żywienia.

Nowe menu dla dzieci poniżej dwunastego roku życia można zamówić nieodpłatnie na 24 godziny przed podróżą na wszystkich długodystansowych trasach Lufthansy oraz przed niektórymi długimi połączeniami europejskimi. Więcej informacji na temat zamówień menu dziecięcego można znaleźć pod poniższym linkiem:

 https://www.lufthansa.com/us/en/childrens-menus-on-board.

Od 2002 roku wielu znanych szefów kuchni przygotowywało posiłki dla około 2,2 miliona najmłodszych pasażerów, których Lufthansa co roku gości na pokładach swoich samolotów. W poprzednich latach radość i różnorodność w czasie podróży zapewniały kolorowe dania przygotowywane m.in. przez Johanna Lafera, Sarę Wiener i Cornelię Poletto. Ponadto, menu dla dzieci zachowuje wszystkie zasady zrównoważonej diety –np. zawierając wyłącznie ograniczone ilości wysokojakościowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek.